Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Fortsetter du å benytte dette nettstedet aksepterer du bruk av våre informasjonskapsler. Du kan endre dette i dine innstillinger for nettleseren.

Oppdatert 29.oktober 2020

Nyetablerte Møller Medvind i Trondheim ansetter fra NAV og vil hjelpe unge mennesker med hull i CV'en.

For ca tre uker siden ble to unge gutter fra NAV ansatt hos Møller Medvind. Det var mange aktuelle kandidater, men disse to utmerket seg. Ikke fordi de hadde mest erfaring, men fordi de trengte oss mest, forteller avdelingsleder Gunnar Voldmo. 

Hva er Møller Medvind?

gruppebilde-Møller Medvind Oslo.jpg

Bilde: Fra Møller Medvind i Oslo

Møller Medvind ble etablert våren 2017 og åpnet dørene på Alnabru i Oslo i 2018. Selskapet bidrar til å løse en av de aller største samfunnsutfordringene vi har i dag: Unge mennesker under 30 år, og noen seniorer, som står utenfor arbeidslivet. Selskapet skal tilby en trygg arbeidsplass, og bidra til å gi de god arbeidserfaring slik at de blir dyktige bilklargjørere. På denne måten gi den erfaringen de mangler for å lettere komme seg videre inn i arbeidslivet.

Les mer om Møller Medvind her. 

Se gripende video fra Møller Medvind-ansatte. 

 

" Vi måtte tenke litt nytt. Hvem trenger oss - ikke hva trenger vi"  

 

Et godt samarbeid med NAV. 

Det hele startet med den unike avtalen som NAV Oslo og Møller Medvind inngikk om kvalifisering og formidling av unge arbeidssøkere. Målet med samarbeidet er å inkludere mennesker som har falt utenfor arbeidslivet med opplæring og faste, fulle stillinger innen bilpleie. I Oslo er det for tiden 40 ansatte, og alle Møller Bil forhandlere i Stor-Oslo benytter Møller Medvind for klargjøring av biler.

Grundere og daglig leder Møller Medvind Trondheim.jpg

Bilde:(fra venstre) Bjørn Erik Tangen, Jim - ansatt Møller Medvind Trondheim, David Sullivan - Daglig leder Møller Bil Trondheim, Brynjar - ansatt Møller Medvind Trondheim og Mari Førde. 

- 22 av de 40 har allerede fått fulle, faste stillinger. Fulle, faste stillinger er ganske uvanlig i inkluderingsbransjen, men er vårt DNA, forteller en av gründerne og Daglig leder Mari Førde.

En full, fast stilling er den eneste muligheten disse ungdommene har for å komme helt ut av NAV-systemet og starte livene sine, legger hun til.

Medgründer og styremedlem Bjørn Erik Tangen er helt enig. De har begge jobbet tett med dette prosjektet siden start. 

 

 

 

Nå står Trondheim for tur.

For ca tre uker siden ble to unge gutter fra NAV ansatt hos Møller Medvind. Jim og Brynjar, begge 24 år. Det var mange aktuelle kandidater, men disse to utmerket seg. Ikke fordi de hadde mest erfaring, men fordi de trengte oss mest. 

29.oktober kom Mari og Bjørn Erik til Trondheim for offisiell åpning av selskapet og for å informere alle ansatte på Møller Bil i Trondheim om konseptet. Dette er noe alle ansatte er veldig stolte av å få være en del av, forteller daglig leder på Møller Bil Trondheim, David Sullivan. 

Ansatte i Møller Medvind i Trondheim skal jobbe sammen med resten av de på Klargjørings-avdelingen, som sikrer at bilene ser bra ut når de skal ut til kunder. Både nye og brukte. 

 

Møller Medvind gründer og NAV ansatt.jpg

Bilde: NAV-ansatt Jim møter her en av gründerne,  Bjørn Erik Tangen, for første gang under den offisielle åpningen av Møller Medvind Trondheim. 

 

NAV imponert over konseptet og holdningene i selskapet. 

NAV i Trondheim har bare godord å si om Møller Medvind-konseptet og mener det er ganske unikt at en arbeidsgiver går inn og tar en slik rolle hvor det samtidig er så forankret i alle ledd. Her er det ikke bare snakk om å utnytte arbeidskraft fra NAV, men virkelig legge forholdene til rette, sier Markedsrådgiver i NAV og kontaktperson mot Møller, Emil Eide Eriksen (til venstre i bildet nedenfor). . 

- Når man har som mål å hjelpe ungdommer, som har kommet litt skjevt ut, og har hull i CV-en, er det en viktig balanse mellom tydelighet og raushet. Det har Møller Medvind og Møller Bil Trondheim forstått legger han til. 

 

Tilbyr en trygg og god arbeidsplass

Møller Medvind Gunnar ny.jpg

Bilde: (fra venstre) Emil Eide Eriksen - Markedsrådgiver i NAV, Gunnar Voldmo - Møller Bil Trondheim/Medvind og Bjørnar Langeland - Ungdomsveileder i NAV.  

Gunnar Voldmo - avdelingsleder for Klargjøring og Møller Medvind i Trondheim (i midten sammen med støttespillere fra NAV) er imponert over hva gutta har fått til på så kort tid. 

- Ja, de har virkelig vokst med oppgaven og ansvaret. Alle ungdommer har godt av rutiner og noen som stiller krav til seg. Det skal vi bidra med, samtidig som vi skal tilby en trygg og god arbeidsplass hvor de blir inkludert og ivaretatt, forteller han entusiastisk. 

 

- Jeg har selv vokst opp i Hommelvika hvor det var et tøft miljø og har hatt kamerater som det har gått skikkelig ille med. Hadde de vært fulgt opp bedre og tidligere, kunne det kanskje vært unngått. Jeg er derfor veldig glad for at vi tar et viktig samfunnsansvar i Møller-konsernet, og er skikkelig stolt av å jobbe for en arbeidsgiver som ønsker å bidra til å hjelpe unge mennesker i en vanskelig situasjon.

Gunnar forteller om en tøff rekrutteringprosess fra NAV med 8 kandidater på intervju.

- Det var mange bra folk som hadde behov for en jobb, og som garantert ville gjort en bra jobb for oss, men vi måtte tenke helt nytt.

- Vi måtte tenke "hvem trenger oss - ikke hva trenger vi". 

 

Dette er gutta våre sin historie

Møller Medvind rekrutterer fra NAV.jpg

Bilde: Brynjar til venstre og Jim til høyre er glad for at de har fått denne muligheten. 

 

Brynjar forteller om en litt brokete fortid med rus og familiære konflikter. Han droppet ut av vgs og klarte ikke å holde på jobber han fikk. Forsov seg mye og hang i feil miljø. Han forteller videre at han har bodd på institusjon og hybelhus for vanskeligstilte ungdommer, men nå bor i kommunal bolig sammen med dama. 

 

 

Møller Medvind Trondheim ansatt.jpg

Bilde: Brynjar har shinet en bruktbil og den skinner som en nybil. 

Ting er bra. Han har fått en fast jobb å gå til og han har måttet vurdere hvem han bør henger med av venner. Tatt seg sammen, sier han selv. 

- Jeg gruet meg mest til det sosiale, forteller han. Synes det er vanskelig å komme inn i etablerte miljøer. Vite hva man skal si, men det har gått overraskende bra. Det er fine folk her som har tatt oss veldig godt imot, legger han til. 

Han trives godt med yrkesfag og håper å få jobbe hos Møller Medvind i lang tid fremover med klargjøring av biler.

Beste investeringen han har gjort er en skikkelig god vekkeklokke, forteller han. Den står på utsiden av rommet for å være sikker på at han ikke bare snoozer. Det har skjedd mange ganger. Nå har han lært, og venter bare på at naboen skal komme å klage over den høye lyden. 

 

 

Jim er en litt mer beskjeden kar. Han smiler lurt og forteller oss at han hadde valgt musikklinja på vgs, men at det ikke funka helt. Han droppa ut. Det føltes ikke riktig. Han mistet motivasjonen og har siden vært i NAV-systemet. Her har han vært inn og ut av ulike jobber, men er glad for at han nå fikk muligheten her hos Møller Medvind.

En arbeidsgiver som ikke bare stiller krav, men samtidig ser mennesket og er villige til å investere tid for at begge partner skal lykkes. 

 

 

Møller Medvind i Trondheim (2).jpg

Bilde: Jim får god innføring her av Klargjører Gunnar Olav Johansen

- jeg trives veldig godt her, med ansvaret for klargjøring av nye og brukte biler. Vasker, polerer og gjør det meste en klargjører skal gjøre. 

Arbeidsdagen er fra 07-15 så det hadde vært en fordel om man var morgenfulg, men det er nok ikke disse gutta i utgangspunktet.

- Det har vært litt utfordrende å komme seg opp ja, men det har gått greit, forteller Jim.

- Jeg må legge meg kl 22, så det er litt uvant, men man får jo mye ut av dagen når man kan slutte kl 15.

 

Vi spør de hva jobben betyr

Stabilitet og muligheter for fremtiden. Foten innenfor døra til fast arbeid, er ord de nevner. 

Hva er målet nå?

- å gunne på, gjøre et godt inntrykk og få en god jobb her, sier Brynjar. 

Hvilke råd vil dere gi til andre ungdommer i samme situasjon?

  • Bli rusfri.
  • Forsøk å få en fast jobb. Det er en god bidragsyter
  • Ha folk rundt deg som bryr seg. Kutte ut de vennene som har dårlig innflytelse på deg.
  • Utfordre seg selv sosialt. Tenke at det går helst bra og at øvelse gjør mester.
  • Respektere de kravene som stilles - noe som er enklere når man respekterer den som stiller kravene.
  • Ha gjerne en god støttekontakt fra NAV-systemet.
  • Trene og spise sunt. 
  • Sist men ikke minst, ha en veldig god vekkeklokke! 

 

 

Det sies at "lediggang er roten til alt vondt", og etter å ha pratet med disse gutta kan man sitte igjen med det inntrykket. De har behov for et fast holdepunkt, noe å gå til, noen som de respekterer og som stiller krav, men ting kommer ikke gratis. De må selv komme seg opp av senga, være motiverte og gjøre en innsats. Det er de klar over.

Gründer Bjørn Erik sier det på en fin måte. "Jeg kan ikke motivere deg, men jeg kan legge forholdene til rette for at du kan motivere deg selv".  

Vi ønsker masse lykke til i jobben og med fremtiden, og håper at Møller Medvind kan være en god bidragsyter til noe mer stabilitet i livet, et holdepunkt, en livbøye, som kan bidra til å få livet litt på rett vei. 

Takk for praten gutter! Vi håper dere lykkes. 

Møller Medvind presentasjon ansatte (3).jpg

Bilde: Alle avdelinger på Møller Bil i Trondheim fikk en gjennomgang av Møller Medvind fra Bjørn Erik og Mari. Her med våre to gutter tilstede. 

 

Møller Medvind jobber på flere fronter

Klargjøring av brukte biler er fortsatt hovedproduktet på Alnabru i Oslo, men Mari og Bjørn Erik jobber på flere fronter for å styrke virksomheten.

- Vi håper å få på plass en fagutdanning innen bilklargjøring innen 2022 forteller Bjørn Erik.  

- Dette er selvsagt viktig både for faget og for medarbeiderne. Med et fagbrev i hånda kan de komme seg videre i arbeidslivet. Og det vil også gjøre det enklere å rydde opp i denne bransjen, legger Mari til.

- Vi jobber dessuten kontinuerlig med å utvide og forbedre tjenestespekteret vårt. Blant annet legger vi nå opp til en betydelig større satsing på lakkforsegling (coating), som skal være en av grunnpilarene for videre eksistens ved siden av bilklargjøring. I tillegg til at vi skal gå ut i privatsegmentet med gode tilbud,» sier Mari og Bjørn Erik.

Det er altså ikke slutt her. Møller Medvind vil vokse, og hvem vet, om ikke lenge dukker det opp i en annen by også. Og kanskje kan andre selskaper la seg inspirere til å ikke bare velge folk ut fra CV-en, men satse på de som virkelig trenger det for å få erfaring og en fot innenfor døra i arbeidslivet.