Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Fortsetter du å benytte dette nettstedet aksepterer du bruk av våre informasjonskapsler. Du kan endre dette i dine innstillinger for nettleseren.

Publisert 04.mai 2020

Forskere fra CASA ved NTNU i Trondheim tilbyr kortreist sikkerhet for Audi i Norge. I dag gjøres mye av krasjtestingen faktisk digitalt. Kortreist og miljøvennlig sikkerhet der altså. Les mer her!

 

Audi-selgere fikk lære om forskning for sikrere biler

Det var en svært engasjert gjeng fra Møller bil Trondheim og importøren sentralt som fikk beskue det avanserte testsystemet. 

Hos Audi har vi høye krav til sikkerhet på våre biler. Du skal være trygg på at du får en av de beste bilene i klassen når det gjelder sikkerhet om du kjøper bil av oss, sier Bengt Røhmesmo, markedssjef for Audi ved Møller Bil Trondheim.

Når en flunkende ny bilmodell rulles ut, er den et kompakt eksempel på forskning med høy bruksverdi. Forskere i CASA har fått vise selgere i Møller Bil hvordan de bidrar i utviklingen av nye, stadig sikrere biler.

«Det er veldig interessant i å få innblikk i prosessene som skjer før Audi bygger en bil. Ekstra spennende for oss er det at dette er kortreist teknologi, med forskning og utvikling som foregår i teknologihovedstaden Trondheim», sier Bengt Røhmesmo. Markedssjef hos oss på Audi Møller Bil i Trondheim.

Bilforhandlere og forskere jobber i hver sin ende av prosessen fra en bil formes på tegnebrettet, til den ruller ut av fabrikken. Nylig møttes representanter for de to gruppene, da direktør Magnus Langseth i SFI CASA tok imot en lydhør og entusiastisk gruppe ansatte i Møller Bil. Selskapet er en del av Møller-konsernet, Norges største bilforhandler-kjede, som forhandler Volkswagen, Skoda og Audi. Sistnevnte er en av SFI CASAs fem internasjonale bil-partnere.

 

Gir en ekstra stolthet

«Å få demonstrert noe av det forskerne jobber med, var spesielt», sier Bengt Røhmesmo.
Det kan ta 5 år fra en ny bil skisses på tegnebrettet, til den ruller ut som en flunkende ny modell fra fabrikken. Da er den full av forskningsbasert teknologi som gjør den tryggere både for førere, passasjerer og fotgjengere. Som eksperter på hvordan materialer og konstruksjoner oppfører seg under ekstrem belastning, bidrar forskerne i SFI CASA til utviklingen av stadig tryggere biler. 

«Etter min mening kan besøket hos CASA gjøre oss mer bevisst på at det finnes mye kompetanse i Norge og i Trondheim. Det igjen, vil gjøre oss litt ekstra stolte når vi snakker til kundene om bilene våre», sier Bengt Røhmesmo.

 

Fra venstre: CASA-direktør Magnus Langseth, David Sullivan- daglig leder Møller Bil Trondheim, Bengt Røhmesmo - Mrkedssjef Audi Møller Bil Trondheim,  Morten Sandum, selger Audi Møller Bil Trondheim, Cathrine Sundt - Service Operations Harald A Møller,  Rune Wolden - Markedssjef VW Møller Bil Trondheim, Bjørn Roar Østli -regionssjef VW Harald A. Møller (Photo: Sølvi W. Normannsen)

 

Trekker i en grønnere retning

Ifølge Røhmesmo vil informasjonen de har fått, også kunne komme kundene til nytte.
«Dagens bilkunder er veldig teknologisk interesserte. Det gjelder ikke minst elbil-kundene. De ønsker veldig mye informasjon, og setter seg nøye inn i teknologi og produkter før de kjøper».
Møller Bil Trondheim er også opptatt av at forskningen og utviklingen drar i en grønnere retning. En Audi e-tron sparer 620 kilo vekt fordi aluminium har erstattet svært mye stål. Det at bilene blir lettere, og at prøvekrasj på pc kan erstatte fysiske tester, bidrar også til å skåne miljøet.

-"Dette er selvsagt også veldig viktig", understreker Bengt Røhmesmo.

 

Bilindustrien investerer stort i forskning

Bilindustrien ligger i verdenstoppen på forskning og utvikling (FoU). Ifølge Bilimportørenes Landsforening ligger bilfabrikantene på nivå med legemiddel-, elektronikk- og IT-industrien.
Bare i Europa har fabrikantene brukt rundt 85 milliarder euro årlig på FoU de siste årene.
På listen over de 25 bedriftene i verden som bruker mest på forskning, er det 7 bilprodusenter. Blant disse er også SFI CASA´s bilpartnere.

 

Fra krasjtest til datamodell

Sammen med førsteamanuensis David Morin forklarte CASA-direktør Magnus Langseth hvordan senterets forskere mater resultatene fra fysiske krasjtester inn i datamodeller. Deretter formes de om til simuleringer av hvordan materialer og deler oppfører seg under ulike belastninger. Disse igjen, legges inn i bilfabrikantenes designprogrammer. Etter presentasjonen, fikk gjestene overvære en krasjtest i den store riggen som kalles Sparkemaskinen ved Institutt for konstruksjonsteknikk.

Markedssjef Bengt Røhmesmo mener det er veldig nyttig å få innblikk i hvordan teknologi som puttes inn i nye bilmodeller faktisk utvikles. 

«I dag er teknologien mye mer transparent enn før, og synlig også for sluttbrukeren. Nå har vi fått et veldig nyttig inntrykk av reisen gjennom teknologiutvikling til innovasjon og videre til at det brukes i en Audi», sier Bengt Røhmesmo.

 

Sertifisert på aluminium

Biloppretter Stian Jonassen Høydal fulgte årvåkent med på foredrag og forsøk i sparkemaskinen. Spesielt det som handler om aluminium i bil, og det er stadig mer, interesserer 26-åringen. Etter å ha deltatt i opplæring hos Audi i Neckarsulm i Tyskland i 2017, er han nemlig sertifisert til å reparere strukturskader på aluminiumsbiler.

«Det er kult å se at dere kan legge all informasjonen inn på en pc og kjøre en krasjsimulering som er lik det som skjer i virkeligheten. Veldig gøy å se», sier Jonassen Høydal.

Etterhvert som mer og mer stål i bil erstattes av aluminium, får han bruk for kunnskapen sin om sveising i aluminium. Jobben hans krever resertifisering. Det skal skje hvert 3 år, og arbeidsprøvene vil bli sendt til Tyskland for godkjenning.
Han sier materialet er mer utfordrende enn stål, spesielt når det gjelder utretting. Det er mye lettere og mindre tett, med en langt høyere varmeledningsevne.

«Det er også en mer nøye prosess med sveising, og ekstra viktig med helt rene overflater så man unngår urenheter og porer i sveisen», forklarer Jonassen Høydahl.

 

Fra nanonivå til ferdig bil

For biloppretteren var det nytt at forskningsmiljøet ved NTNU samarbeider med Audi og utvikler teknologi som brukes i deres modeller.

«Det var interessant å se en krasjtest i 40 kilometer i timen live. Det har jeg ikke gjort før», sier han.

40 kilometer i timen er ikke all verden til hastighet, men forsøket viser tydelig at komponenter som dette tar opp i seg energi fra sammenstøtet. Krasjoboksen som ble testet, ble fullstendig deformert.
Ifølge Bengt Røhmesmo gjorde det inntrykk at CASA´s kunnskap om oppførselen til aluminium, går helt ned på nanonivå.

«Det var kjempeinteressant å få kjennskap til hvordan oppførselen til materialet kan overføres og simuleres i en datamodell. Nå ser vi at disse verktøyene kan bidra til at utviklingsprosessene kan gjøres enda bedre, samtidig som bilene blir sikrere og kostnadene går ned».

 

Fra venstre: Morten Sandum - selger Audi Møller Bil Trondheim, Stian Høydal Jonassen - biloppretter og aluminiumsekspert på bilskader for Møller Bil Trondheim, Rune Wolden - Markedssjef VW Møller Bil Trondheim, Cathrine Sundt - Service Operations Harald A. Møller, Bjørn Roar Østli (bak) - regionssjef VW Harald A Møller, David Sullivan - Daglig leder Møller Bil Trondheim, Bengt Røhmesmo (bak) - Markedssjef Audi Møller Bil Trondheim, Magnus Langseth - SFI CASA, Robert Solberg - Servicemarkedssjef Møller Bil Trondheim - (Photo: Sølvi W. Normannsen)

5 -stjerner til Audi e-tron i EuroNCAP-sikkerhetstest

Euro NCAP (opprinnelig en forkortelse for European New Car Assessment Programme) er et trafikksikkerhetssamarbeid mellom en rekke europeiske stater, bilprodusenter og forbrukerorganisasjoner.

Målet er et tryggere trafikkmiljø og færre personskader i forbindelse med ulykker. Det praktiske arbeidet består i prinsippet av kollisjonstester med ulike former for simulerte ulykker.

Bilene utsettes for forskjellige prøver, blant annet front- og sidekollisjoner med dukker fastspent i bilenes seter. Det anvendes ikke dukker som påkjøres, ei heller i fotgjengertesten

På grunnlag av de utførte testene, tildeles en stjernemerkning for bilens kollisjonssikkerhet, men siden 2009 inngår også barnesikkerhet, fotgjengersikkerhet og aktiv sikkerhet i den samlede stjernevurderingen. Det kan tildeles opptil fem stjerner.